ADHD

Ce este ADHD?

ADHD este o tulburare de neurodezvolatre relativ frecventă: 5% dintre copii și 2,5% dintre adulți suferă de această tulburare.

În ceea ce privește adulții cu ADHD, raportul pe sexe este 1,6:1 în favoarea bărbaților. Pe de altă parte, 60% dintre femeile diagnosticate cu ADHD în copilarie își mențin diagnosticul și la vârsta adultă, comparativ cu numai 35% din bărbați.

ADHD-ul poate afecta viața socială prin creșterea probalilității situațiilor conflictuale. De asemenea, ADHD-ul afectează viața academică și profesională. Salariul mediu al adulților cu ADHD este mai mic decât cel al populației generale, iar o treime dintre aceștia nu prezintă un loc de muncă stabil.

Riscul de accidente, precum cele rutiere, este mai frecvent la personalele care suferă de ADHD.

Ce simptome are ADHD?

  • Nu vă puteți concentra asupra detaliilor și faceți deseori greșeli din neglijență?
  • Vă mențineți atenția cu dificultate (în timpul cititului, când purtați o conversație sau când ascultați pe cineva)?
  • Vi s-a reproșat că mintea dumneavoastră pare în altă parte când vi se vorbește?
  • Nu reușiți să vă duceți la bun sfârșit sarcinile?
  • Evitați activitățile care presupun o menținere îndelungată a concentrării atenției?
  • Aveți dificultate în a vă gestiona timpul și a vă organiza activitățile?
  • Vă pierdeți frecvent obiectele personale?
  • Stimulii externi vă distrag cu ușurintă?
  • Deseori uitați să îndepliniți aspecte ale vietii cotidiene, cum ar fi plata facturilor, prezentarea la întâlnirile stabilite etc?

Daca ați răspuns „DA” la cel puțin 5 dintre întrebările de mai sus și o parte dintre aceste simptome s-au manifestat și înainte de vârsta de 12 ani, este posibil să suferiți de tulburare prin deficit de atenție.

  • Sunteti lipsit de astâmpăr când stați pe scaun și frecvent vă jucați nervos cu mâinile sau cu picioarele?
  • Vă ridicați deseori de pe scaun chiar și când trebuie să ramâneți așezat?
  • Simțiți o senzație de neliniște și neastâmpăr?
  • De multe ori vă este greu să luați parte la activități recreative în liniște?
  • Sunteți mereu „pe punctul de plecare” și alții vă percep ca fiind neliniștit și le este greu să țină pasul cu dumneavoastră?
  • Vi se reproșează adesea că vorbiți în exces?
  • Aveți tendința de a răspunde la întrebări înainte ca acestea să fie formulate până la capăt?
  • Vă este greu să vă așteptați rândul?
  • Vă amestecați deseori în conversațiile sau activitățile altora fără să fiți invitat?

Daca ati raspuns „DA” la cel puțin 5 dintre următoarele întrebări și o parte dintre aceste simptome s-au manifestat și înainte de vârsta de 12 ani, este posibil să suferiți de hiperactivitate și impulsivitate.

Oricare dintre aceste aspecte: lipsa de atenție, pe de o parte, si hiperactivitate și impulsivitate, pe de altă parte, sunt consistente cu diagnosticul de ADHD.

Anxietate_Bluemed Consult

Cauze ADHD:

  1. Cauza exactă a tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) nu este pe deplin înțeleasă, deși se consideră că o combinație de factori este responsabilă.

    Genetica – ADHD tinde să apară în familii și, în cele mai multe cazuri, se crede că genele pe care le moșteniți de la părinții sunt un factor semnificativ în dezvoltarea bolii.

    Funcția și structura creierului – Cercetările au identificat o serie de diferențe posibile în creierul persoanelor cu ADHD față de cei fără afecțiune, deși semnificația exactă a acestora nu este clară (anumite zone ale creierului pot fi mai mici la persoanele cu ADHD, în timp ce alte zone pot fi mai mari).

    Alte studii au sugerat că persoanele cu ADHD pot avea un dezechilibru în nivelul de neurotransmițători din creier sau că aceste substanțe chimice ar putea să nu funcționeze corect.

Factori de risc:

  • Pe lângă genetică, oamenii de știință studiază și alte cauze posibile și factori de risc, inclusiv:

    • Leziuni cerebrale.
    • Expunerea la riscuri de mediu (de exemplu, plumb) în timpul sarcinii sau la o vârstă fragedă.
    • Consumul de alcool și tutun în timpul sarcinii.
    • Nașterea prematură.
    Greutate mică la naștere.

Cum se stabilește diagnosticul

Diagnosticarea ADHD la adulți este mai dificilă, deoarece există un oarecare dezacord cu privire la faptul dacă lista de simptome utilizate pentru a diagnostica copiii și adolescenții se aplică și adulților.

Ca parte a evaluării dumneavoastră, specialistul vă va întreba despre simptomele dumneavoastră prezente. Cu toate acestea, conform ghidurilor actuale de diagnostic, un diagnostic de ADHD la adulți nu poate fi confirmat decât dacă simptomele dumneavoastră au fost prezente din copilărie.

Înainte sau în timpul întâlnirii, puteți face teste psihologice, cum ar fi completarea unei liste de verificare a simptomelor sau a unei scale de evaluare a comportamentului. De asemenea, puteți fi testat pentru a verifica dacă există o dificultăți de învățare sau alte probleme care ar putea arăta sau pot coexista cu ADHD, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Conduita terapeutică

În ziua de astăzi există o gama variată de alternative terapeutice în ajutorul pacientului cu ADHD. Printre acestea se numără tratamentul medicamentos, psihoterapia, terapia cognitiv-comportamentală și participarea la grupurile de suport.

Prognostic

Cu ajutorul unui plan terapeutic bine pus la punct, adulții care suferă de ADHD își pot gestiona afecțiunea cu succes.

Simptmele de ADHD se pot ameliora atunci când luați parte la activități interesante, pătrundeți într-un mediu nou sau primiți recompense în mod constant pentru activitățile pe care le depuneți.

Simptomele de hiperactiviate se pot ameliora în perioda adolescenței, la adult fiind, în general, mai pregnantă tulburarea prin deficit de atenție.

În concluzie, dacă suspicionați că suferiți de această afecțiune, nu ezitați să contactați medicul pihiatru pentru un diagnostic cert și pentru obținerea unui tratament adecvat care vă poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

Posibile tulburări asociate

ADHD-ul a fost asociat cu tulburări de externalizare precum abuz de alcool și alte substanțe psihoactive, tulburare de personalitate de tip antisocial și tulburare de conduită (în special la barbați) și cu tulburări de internalizare precum anxitetate, depresie, tulburări somatoforme și bulimie (în special la femei). Alte tulburări prezente mai frecvent în rândul persoanelor care suferă de ADHD includ tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarile ticurilor și tulburări din spectrul autist.

Adulții tineri cu ADHD prezintă un risc crescut de suicid!

Prevalența obezității este crescută în rândul persoanelor care suferă de ADHD.

Riscuri în lipsa diagnosticului și tratamentului

Dacă este lăsat netratat, ADHD poate duce la probleme de productivitate, relații interpersonale și alte probleme de sănătate mintală. ADHD netratat la adulți poate duce, de asemenea, la probleme cu anxietatea, depresia și abuzul de substanțe.

Dorești o consultație în clinică sau online?

Te putem ajuta. Fă-ți programare acum la specialiștii noștri!