Burnout
Ce este burnout-ul?
Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală cauzată de stres excesiv și prelungit.
Apare atunci când te simți copleșit, epuizat din punct de vedere emoțional și incapabil să faci față cerințelor constante.
Ce simptome are burnout-ul?
Semnele și simptomele de epuizare pot include:
Simptome fizice: dureri de cap, dureri de stomac/probleme intestinale, oboseală, boală frecventă, modificări ale apetitului/somnului.
Simptome emoționale: neajutorare, cinism, sentiment de eșec sau de îndoială de sine, scăderea satisfacției, să te simți detașat sau singur pe lume, pierderea motivației.
Semne comportamentale: performanță redusă în sarcinile de zi cu zi, retragere sau izolare, procrastinare, izbucniri.
Cauze burnout:
Burnout-ul nu este cauzat doar de mediile de lucru stresante sau de prea multe responsabilități. Poate fi experimentat de oricine cu niveluri prelungite de stres cronic și presiune care provoacă copleșire.
Factori de risc:
Factorii care contribuie la burnout includ:
Cauze legate de muncă – având puțin sau deloc control asupra muncii tale, lipsa de recunoaștere, așteptări excesiv de solicitante la locul de muncă, muncă monotonă sau neprovocată, mediu haotic sau de înaltă presiune.
Stilul de viață cauze – muncește prea mult, fără socializare sau relaxare, lipsa unor relații apropiate și de sprijin, prea multe responsabilități, fără ajutor suficient, prea puțin somn.
Trăsături de personalitate – tendințele perfecționiste, viziune pesimistă despre tine și despre lume, sentimental de a fi în control, realizări înalte.
Cum se stabilește diagnosticul
Manualul de clasificare internațională al bolilor (ICD-11) al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) descrie epuizarea profesională ca un fenomen profesional rezultat din stresul cronic la locul de muncă care nu a fost gestionat cu succes, cu simptome caracterizate prin „senzații de epuizare sau epuizare a energiei; sentimente de negativism sau cinism legate de locul de muncă; și eficacitate profesională redusă.
Printre testele aplicate se numără Maslach Burnout Inventory. Acesta a fost dezvoltat de Christina Maslach, unul dintre cercetătorii de frunte în domeniul burnout-ului.
Conduita terapeutică
Este esențial să vă refaceți energia fizică și emoțională, împreună cu capacitatea de a vă concentra, acordând prioritate obiceiurilor bune de somn, nutriției, exercițiilor fizice, conexiunii sociale și practicilor care promovează bunăstarea, cum ar fi meditația, jurnalul și bucuria de natură.
Consilierea psihologică poate duce la ameliorarea stării.
Prognostic
Prognosticul este favorabil, cu toate acestea, în cazurile severe de burnout, recuperarea poate dura mai mult de un an. Câteva studii au descoperit că unele persoane care au suferit de epuizare clinică severă nu și-au revenit complet după 4 ani.
Posibile tulburări asociate
Dacă este lăsat netratat, burnout-ul poate deveni parte din viața de zi cu zi și poate duce în cele din urmă la anxietate sau depresie. De asemenea, puteți începe să experimentați oboseală mentală și fizică cronică care vă împiedică să lucrați. Starea dvs. de muncă poate fi pusă în pericol dacă continuați pe această cale.
Riscuri în lipsa diagnosticului și tratamentului
Cercetările au legat, de asemenea, burnout-ul de multe alte efecte asupra sănătății fizice și mintale, inclusiv boala coronariană, hipertensiunea arterială, tulburările de somn, depresia și anxietatea, precum și creșterea consumului de alcool și droguri.
Dorești o consultație în clinică sau online?