Servicii Psihoterapie

Evaluare clinică psihologică

În ce constă:

Evaluarea psihologică clinică are ca scop identificarea factorilor psihologici implicați în sănătate, dezvoltare și tulburarea / boala mintală, handicap/dizabilități.

Sunt utilizate instrumente de evaluare clinică psihologică, iar în urma acestor rezultate, coroborate cu istoricul personal, dar și cu informațiile furnizate de familie sau alți aparținatori (unde este cazul), sunt identificate vulnerabilitățile și factorii de risc. De asemenea, este formulat un psihodiagnostic.

Când este recomandată:

Evaluarea clinică psihologică este recomandată în mai multe situații, dintre care amintim: evaluare psihologică pentru precizare de diagnostic psihiatric, evaluare în vederea unei expertize medico-legale, expertiza nivelului capacității în munca, evaluare în vederea stabilirii unui grad de handicap.

Ce așteptări poate avea pacientul:

Pacientului i se va înmâna un raport de evaluare psihologică cu rezultatele obținute în urma administrării instrumentelor de evaluare clinică și a coroborării acestora cu datele anamnestice și heteroanamenstice (din partea aparținătorilor, dacă este nevoie). În anumite cazuri, atunci când este prezentă simptomatologia critică, este recomandată intervenția prin consilliere psihologică/psihoterapie sau se oferă recomandări către anumite specialități medicale.

blumed-consiliere-psihologica--evelina-rijnita

Psihoterapie individuală

În ce constă:

Psihoterapia reprezintă o metodă de intervenție profundă, eficientă, efectuată în cabinetele psihologice. Există psihoterapie de cuplu, de familie sau de grup, precum și psihoterapia individuală. Aceasta din urmă se concentrează pe lucrul individual (psihoterapeut-client), fiind stabilite obiective terapeutice în funcție de nevoile clientului.

Când este recomandată:

Psihoterapia individuală este recomandată persoanelor care intenționează să se centreze pe dezvoltarea și descoperirea de sine, dar și pentru diminuarea/tratarea numitor probleme psiho-emoționale.

Ce așteptări poate avea pacientul:

Psihoterapia reprezintă un proces de durată medie sau lungă. Specialistul nu oferă sfaturi în timpul ședințelor de psihoterapie, ci îl însoțește pe pacient să se cunoască mai bine prin îmbunătățirea imaginii de sine și a abilităților interpersonale, diminuarea comportamentelor dezadaptative și dobândirea unor strategii adecvate de gestionare a factorilor psiho-stresori.

blumed-consiliere-psihologica--evelina-rijnita
blumed-consiliere-psihologica--evelina-rijnita

Psihoterapie de cuplu

În ce constă:

Psihoterapia de cuplu presupune participarea ambilor parteneri, astfel că terapeutul îi însoțeste pe cei doi în vederea descoperirii de noi sensuri și a unor alternative de rezolvare a dificultăților parteneriale. Îi determină pe parteneri să conștientizeze propriile vulnerabilități, să se cunoască mai bine, și să înțeleagă ce se ascunde în spatele comportamentelor pe care le adoptă unul față de celalalt.

Când este recomandată:

Psihoterapia de cuplu este recomandată în cazul cuplurilor care doresc să intervină într-o manieră sănătoasă și adaptativă asupra problemelor relaționale/maritale cu care se confruntă si față de care se simt copleșiți.

Ce așteptări poate avea pacientul:

Psihoterapeutul abordează și oferă perspective neutre, obiective și competente a situației în care se afla cuplul, acționând în interesul ambilor parteneri și prestând serviciile de psihoterapie în mod nedescriminatoriu.

Psihoterapie de familie

În ce constă:

Psihoterapia de familie vizează abordarea interacțiunilor dintre membrii familiei. Îi determină pe aceștia să conștientizeze modul în care un anumit comportament, al unui membru, generează anumite manifestări emoționale și comportamentale în rândul celorlalți membri.

Când este recomandată:

Este recomandată în cazul familiilor care traverseaza perioade de impas și care doresc să înțeleagă și să îmbunătățească interacțiunea dintre membrii familiei.

Ce așteptări poate avea pacientul:

La fel ca și în cazul psihoterapiei de cuplu, specialistul oferă perspective neutre și competente ale situației în care se află membrii familiei. Fiecare membru va vorbi despre problemele care îl afectează, urmărind reducerea unor conflicte sau tensiuni și, mai departe, îmbunătățind dinamica relatională.

blumed-consiliere-psihologica--evelina-rijnita

Îți dorești să îți regăsești echilibrul?

Te putem ajuta. Fă-ți o programare la specialiștii noștri!