Noutăți
Într-o ediție specială o avem invitată pe d-na Prof. Univ. Dr. Adela Ciobanu, medic primar psihiatru, cu care vom discuta despre boala secolului, depresia. Vom afla care sunt cauzele acestei stări. Se poate vindeca? Vom dialoga despre măsura între muncă și relaxare și despre rolul credinței în efectuarea actului medical.
„Anumite persoane, în anumite momente, în loc de dezvolte o depresie cu simptomele clasice – insomnie, scăderea apetitului, scăderea în greutate, din contră dezvoltă o depresie atipică manifestată prin creşterea apetitului alimentar prin consumul anumitor alimente, cum ar fi ciocolata care are un uşor efect euforizant, dar de moment. Practic, este o falsă iluzie, se ajunge într-un cerc vicios. Important este să rezolvăm cauza care a dus la depresie“, atrage atenţia Adela Ciobanu, medic primar psihiatru la Spitalul „Prof. Dr. Al. Obregia“ Bucureşti şi cadru didactic la UMF „Carol Davila“.
Dr. Adela Ciobanu, medic psihiatru, despre agresivii din trafic şi din şcoli: „Pandemia a generat un tsunami de tulburări psihiatrice”.
Pandemia de COVID-19 a lăsat urme adânci atât la nivel economic, cât și social. Înainte de pandemie aproape toți oamenii erau concentrați pe activitatea din sfera profesională, socială şi/sau familială.
Adela Ciobanu, medic psihiatru, la Spitalul Alexandru Obregia, spune că nu trebuie să cădem în ”capcana” a ceea ce susțin persoanele diagnosticate cu sindromul Asperger.
”Un diagnostic precoce înseamnă o integrare mai bună în societate”
Adela Ciobanu, fost director medical în cadrul Spitatul de Psihiatrie Obregia, a vorbit despre cazul olandezului, principalul suspect în uciderea Adrianei din Dâmbovița. În ceea ce privește pedofilii, Adela Ciobanu a precizat că aceștia sunt persoane abile în a își racola victimele, subliniind că aceste persoane au o stimă de sine scăzută.
Dr. Adela Ciobanu, medic psihiatru, despre depresie, boala mileniului “Există câteva lucruri care au efect antidepresiv, de exemplu învăţatul. Există studii că dacă învăţăm, învăţatul are efecte antidepresive.”
DR. ADELA CIOBANU: „Femeile isi trateaza depresia consumand alcool si iata intram intr-un cerc vicios, devin alcoolice, alcoolul amplifica depresia si la femei riscul e mult mai mare de droguri sau la alcool decat la barbati”.
Dr. Adela Ciobanu, medic psihiatru: ”Presiunea mare exercitată asupra copilului, mai ales proiecţiile pe care le fac în viitorul copiilor şi presiunile pe care le fac părinţii prin nerealizările lor, sau au ajuns la un anumit nivel şi vor să atragă copilul la un nivel foarte înalt, poate da o depresie severă şi chiar suicid în cazul unui eşec”
Cauzele care declanşează depresia sunt multiple şi nici specialiştii nu ştiu foarte multe despre felul în care instalează această boală. E însă o certitudine că există factori declanşatori genetici şi factori stresori.
”Adică, divorţ, decesul cuiva apropiat, practic un factor de stres major”, spune Dr. Adela Ciobanu, conf. univ. medic primar psihiatru.
Invitată în emisiunea Sinteza Zilei, medicul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” Adela Ciobanu a explicat care sunt șansele pe care criminala de la metrou le are pentru a scăpa de răspunderea penală.
Frecvenţa suicidului în România este peste media europeană la unele dintre cele mai predispuse categorii – adolescenţii de 15 – 19 ani şi adulţii cu vârste între 50 şi 54 de ani, conform unui studiu Eurostat, prezentat marţi în Capitală.
Rezultatele Eurostat a fost prezentate, marţi, la lansarea studiului „Tulburarea depresivă. Noi direcţii de cercetare”, de către doctorii Camelia Popa, psiholog clinician, cercetător la Departamentul de Psihologie al Academiei Române, şi Adela Ciobanu, medic primar psihiatru la Spitalul „Alexandru Obregia” şi cadru didactic la Universitatea de Medicină Bucureşti.
Potrivit Eurostat, grupele de vârstă cu cea mai mare incidență a sinuciderii sunt: 15 – 19 ani, 50 – 54 de ani și peste 85 de ani.
Rata suicidului masculin era de 9,2, comparativ cu 6,9, media UE, iar rata suicidului feminin – de 3,2, comparativ cu 2,2, media UE.
Ce îi aduce pe tinerii români la un astfel de comportament şi cum putem recunoaşte semnele la copiii noştri ne explică Camelia Popa, psiholog clinician, cercetator la Departamentul de Psihologie al Academiei Române, şi dr. Adela Ciobanu, medic primar psihiatru la Spitalul „Prof. Dr. Al. Obregia“ Bucureşti şi cadru didactic la UMF „Carol Davila“.