Insomnia
Ce este insomnia?
Insomnia este o tulburare de somn caracterizată prin dificultăți de a adormi, de a rămâne adormit sau de ambele, chiar dacă aveți suficient timp și un mediu propice pentru un somn odihnitor.
Ce simptome are insomnia?
Problemele frecvente de somn care pot semnala prezența insomniei includ:
- Probleme în a adormi
- Dificultăți de a adormi toată noaptea
- Trezire nedorită de dimineață devreme
În plus, insomnia provoacă simptome și în timpul zilei. Cei cu insomnie raportează adesea că se simt obosiți în timpul orelor de veghe, ceea ce poate duce la afectarea atenției sau a memoriei.
Cauze insomnie:
Cele mai frecvente cauze sunt: stresul, anxietate sau depresia, zgomotul, o cameră prea caldă sau prea rece, paturi incommode, alcool, cofeină sau nicotină, droguri recreative precum cocaina sau ecstasy, diferența de fus orar, munca în schimburi.
Factori de risc:
Deși nu există o cauză unică a insomniei, studiile au identificat factori care pot expune o persoană la un risc mai mare.
- Genul feminin
- Vârsta mai înaintată
- Status socioeconomic mai scăzut
- Condiții medicale precum diabetul și durerea cronică
- Alte tulburări de somn, cum ar fi sindromul picioarelor neliniştite şi apneea în somn
- Tulburări de dispoziție, inclusiv depresie și anxietate
- A avea o rudă de gradul 1 cu insomnie
Cum se stabilește diagnosticul
În general, medicii diagnostichează insomnia evaluând obiceiurile de somn ale unei persoane și istoricul medical.
Un medic poate instrui pacienții să țină un jurnal de somn pentru o săptămână sau mai mult, ceea ce poate oferi informații despre durata somnului unei persoane, calitatea percepută a somnului și alegerile de stil de viață care pot contribui la problemele de somn. Alte instrumente de diagnosticare de auto-raportare, inclusiv Pittsburgh Sleep Quality Index, pot fi utilizate de profesioniștii medicali într-un cadru clinic pentru a determina severitatea simptomelor de insomnie.
Conduita terapeutică
Schimbarea obiceiurilor de somn și îngrijirea oricăror probleme legate de insomnie, cum ar fi stresul, afecțiunile medicale sau medicamentele, pot duce la un somn odihnitor pentru mulți oameni. Dacă acești pași nu funcționează, medicul dumneavoastră vă poate recomanda terapia cognitiv-comportamentală (CBT), medicamente sau ambele pentru a îmbunătăți somnul.
Prognostic
Cu intervenție adecvată, prognosticul pentru insomnia cronică este favorabil.
Posibile tulburări asociate
Un diagnostic psihiatric este prezent la 40% dintre persoanele cu insomnie. Comorbiditățile psihiatrice comune includ tulburările legate de consumul de substanțe, tulburările de anxietate și tulburările de dispoziție.
Riscuri în lipsa diagnosticului și tratamentului
Insomnia cronică poate duce la un risc crescut de depresie, anxietate, abuz de substanțe și accidente auto. În timp, această lipsă de somn poate contribui la probleme de sănătate precum diabetul zaharat de tip 2 și hipertensiunea arterială.
Dorești o consultație în clinică sau online?