Tulburarea de personalitate dependentă
Ce este tulburarea de personalitate dependentă?
Tulburarea de personalitate dependentă este un tip de personalitate anxioasă. Persoanele se simt adesea neputincioase, supuse și incapabile să aibă grijă de ele însele.
Pot avea probleme în a lua decizii simple.
Ce simptome are?
Simptomele tulburării de personalitate dependentă includ:
- dificultate în luarea deciziilor fără contribuția sau prezența altora,
- a fi excesiv de pasiv sau supus,
- incapacitatea de a nu fi de acord cu ceilalți sau a-i certa,
- permiterea altor persoane să se ocupe de afacerea personală,
- frica extremă de abandon, în special de către cei dragi,
- tristețe intensă și letargie atunci când o persoană dragă pleacă sau după o despărțire,
- disponibilitatea de a face orice este posibil, inclusiv de a suporta abuzul sau maltratarea sau de a face lucruri periculoase sau ilegale, pentru a face pe plac unei persoane valoroase sau pentru a o păstra alături,
- dificultatea de a începe proiecte sau a face lucruri singur, căutând constant relații și cultivându-le pentru a nu fi singur, oricât de nesănătoasă ar fi relația.
Cauze tulburarea de personalitate dependentă:
Cercetătorii cred că tulburarea de personalitate dependentă apare datorită mai multor factori, printre care:
- Experimentarea abuzului: Persoanele care au antecedente de relații abuzive au un risc mai mare de a fi diagnosticate
- Traumă în copilărie: copiii care au suferit abuzuri
- Genetica: un membru biologic al familiei care are tulburare de personalitate dependentă sau o altă tulburare de anxietate
- Anumite comportamente culturale, religioase sau familiale: din cauza practicilor culturale sau religioase care subliniază dependența de autoritate.
Factori de risc:
Factori de risc pentru tulburarea de personalitate dependentă: un istoric familial de tulburări de personalitate, depresie sau anxietate, supraviețuirea abuzului din copilărie, inclusiv înăbușirea parentală, retragerea parentală sau a avea părinți care au pedepsit gândirea individual, o boală fizică cronică în copilărie.
Cum se stabilește diagnosticul
Există două tehnici de interviu structurat standard pentru diagnosticarea tulburării de personalitate: Interviul clinic structurat pentru personalitate, ediția a patra și interviul pentru examenul internațional al tulburării de personalitate, publicat de Organizația Mondială a Sănătății.
Conduita terapeutică
Această tulburare poate fi tratată prin terapie psihologică și, în unele cazuri, prin intervenție psihiatrică.
Psihoterapia psihodinamică și terapia cognitiv-comportamentală care se concentrează pe examinarea temerilor de independență și a dificultăților de asertivitate pot ajuta pacienții cu tulburare de personalitate dependentă.
Prognostic
Lăsată netratată, poate duce la alte tulburări psihiatrice, cum ar fi depresia și tulburarea de consum de substanțe dificultăți de relație, probabilitate crescută de a suferi abuz fizic, emoțional sau sexual.
Posibile tulburări asociate
În general, pacienții cu tulburare de personalitate dependent au avut mai multe șanse de a avea depresie majoră și tulburare bipolară decât cei cu alte tulburări de personalitate. Distimia și tulburările de anxietate au apărut nu mai des decât au apărut în celelalte tulburări de personalitate, în ansamblu.
Riscuri în lipsa diagnosticului și tratamentului
În lipsa tratamentului complicațiile care pot apărea sunt: tulburările de anxietate, cum ar fi tulburarea de panică, tulburarea de personalitate evitantă și tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă (OCPD) sau abuz de substante.
Dorești o consultație în clinică sau online?