Asperger la adult
Ce este Asperger la adult?
Sindromul Asperger este denumirea anterioară a unei dizabilități de dezvoltare care afectează modul în care oamenii se comportă, văd și înțeleg lumea și interacționează cu ceilalți.
Persoanele cu această dizabilitate de dezvoltare pot avea interese speciale, comportamente repetitive și pot reacționa sub sau exagerat la inputul senzorial.
Ce simptome are Asperger la adult?
Niciun simptom nu este specific adulților, deși unele sunt mai frecvente, inclusiv:
- Neîndemânare
- Abilități verbale puternice
- Obsesia pentru un subiect
- Dificultăți în interacțiunea socială
- Hipersensibilitate
Cauze sindrom Asperger la adult:
Cauza exactă a sindromului Asperger rămâne un mister frustrant; cercetătorii cred în general că o varietate de factori de risc genetici, de mediu și fizici pot duce la dezvoltarea acestei tulburări. Cauzele și factorii de risc citați frecvent pentru sindromul Asperger includ:
Genetică: Copiii și adolescenții care au o rudă de gradul întâi, cum ar fi un părinte sau un frate cu sindromul Asperger, prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburarea decât cei fără antecedente familiale similare. Cu toate acestea, nu toate persoanele cu sindromul Asperger au un istoric familial al tulburării.
Anomalii structurale: Studiile imagistice ale creierului, cum ar fi RMN-urile și scanările CT, au arătat că există diferențe structurale și funcționale în anumite zone ale creierului celor afectați de sindromul Asperger.
Mediul: Cercetările actuale se concentrează asupra rolului infecțiilor virale, complicațiilor prenatale și al poluanților atmosferici în dezvoltarea tulburărilor din spectrul autist, cum ar fi sindromul Asperger. Se știe că nu există nicio legătură între imunizări și autism.
Factori de risc:
- Genul masculin
- Tulburări de sănătate mintală concomitente, cum ar fi depresia sau anxietatea
- Având o altă afecțiune, cum ar fi sindromul X fragil, scleroza tuberoasă, epilepsia și sindromul Tourette
- Fiind născut din părinți mai în vârstă.
Cum se stabilește diagnosticul
În prezent, nu există un test sau criterii de diagnostic specifice pentru diagnosticarea sindromului Asperger la adulți. Unele persoane ar putea dori să susțină un test de autoevaluare pentru adulți. Deși acesta nu este un diagnostic, poate oferi informații importante pe care o persoană le poate discuta cu medicul său.
Conduita terapeutică
Nu există tratament pentru sindromul Asperger. Cu toate acestea, unele tratamente pot ajuta adulții să facă față simptomelor și dificultăților.
Terapie cognitiv comportamentală – Un terapeut vă poate ajuta să faceți față unora dintre efectele emoționale ale autismului, cum ar fi izolarea socială și anxietatea. De asemenea, vă pot ajuta să învățați noi abilități sociale, astfel încât implicarea cu ceilalți să se simtă mai ușoară și mai puțin frustrantă.
Terapie logopedică – pentru a învăța controlul și modularea vocii.
Terapie vocațională – Majoritatea adulților cu autism pot și mențin locuri de muncă de succes cu normă întreagă. Cu toate acestea, unii oameni se pot confrunta cu dificultăți legate de carieră. Un terapeut vocațional vă poate ajuta să găsiți soluții pentru problemele cu care vă confruntați la locul de muncă, astfel încât să puteți continua să aveți succes.
Medicamente – la vârsta adultă, medicamentele prescrise pot fi utilizate pentru a trata simptomele individuale, cum ar fi anxietatea sau hiperactivitatea. Unii furnizori de servicii medicale pot prescrie, de asemenea, medicamente pentru a încerca să reducă simptomele. Aceste medicamente includ stimulente, antipsihotice și inhibitori ai recaptării serotoninei (ISRS).
Prognostic
Sindromul Asperger este pe viață. Dar simptomele tind să se amelioreze în timp. Adulții cu această afecțiune pot învăța să-și înțeleagă propriile puncte forte și puncte slabe și își pot îmbunătăți abilitățile sociale.
Posibile tulburări asociate
Există o varietate de condiții de sănătate mintală și comportamentală care apar cu sindromul Asperger. Cele mai frecvente tulburări concomitente, comorbiditatea includ:
- Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)
- Ticuri
- Sindromul Tourette
- Depresie
- Tulburări de anxietate
- Tulburare bipolara
- Tulburări obsesiv-compulsive
- Tulburare de anxietate socială
Dorești o consultație în clinică sau online?