Tulburarea bipolară
Ce este tulburarea bipolară?
Persoanele cu tulburare afectivă bipolară, cunoscută și sub numele de psihoză maniaco-depresivă, prezintă schimbări dramatice de dispoziție care includ episoade expansive (maniacale sau hipomaniacale) sau depresive.
Ce simptome are tulburarea bipolară?
Mania – este caracterizată de energie, agitație și activitate intensă. Alte semne ale acestei etape de bipolaritate includ o stimă de sine excesivă, probleme cu somnul și atenția redusă. În acest moment, persoanele afectate adoptă comportamente iresponsabile în ceea ce privește banii, drogurile sau activitatea sexuală.
Episodul mixt: În această etapă a bipolarității, există un risc mai mare de auto-vătămare sau violență față de ceilalți din cauza perioadelor de dispozitie depresivă și hiperactivitatea impulsivă a dispoziției maniacale. Acesta are caracteristicile unui episod expansiv și depresiv.
Simptomele unui episod depresiv pot include tristețe, singurătate, un nivel scăzut de energie, tulburări de somn, probleme de concentrare și atenție, tulburări ale memoriei, gânduri despre auto-vătămare sau suicid.
Cauze tulburarea bipolară:
Nimeni nu știe exact ce cauzează tulburarea bipolară. Cercetările sugerează că o combinație de factori ar putea crește șansele de a o dezvolta – condițiile fizice, de mediu și sociale.
Factori de risc:
Factorii care pot crește riscul de a dezvolta tulburare bipolară sau pot acționa ca declanșator pentru primul episod includ:
- A avea o rudă de gradul I, cum ar fi un părinte sau un frate, cu tulburare bipolară.
- Perioade de stres ridicat, cum ar fi moartea unei persoane dragi sau alt eveniment traumatic.
- Abuzul de droguri sau alcool.
Cum se stabilește diagnosticul
Pentru a diagnostica tulburarea bipolară, evaluarea poate include:
- Examen fizic. Medicul poate face un examen fizic și teste de laborator pentru a identifica orice probleme medicale care ar putea cauza simptomele prezente.
- Evaluare psihiatrică.
- Evaluare psihologică.
Conduita terapeutică
De obicei, tratamentul implică o combinație de cel puțin un medicament de stabilizare a dispoziției și/sau un antipsihotic atipic, plus psihoterapie. Cele mai utilizate medicamente pentru tratamentul tulburării bipolare includ carbonatul de litiu și acidul valproic.
Prognostic
Tulburarea bipolară necesită de obicei un tratament pe tot parcursul vieții și nu dispare de la sine. Tulburarea bipolară poate fi un factor de risc important pentru suicid, pierderea locului de muncă, capacitatea de a funcționa și discordia în familie. Cu toate acestea, un tratament adecvat poate duce la o mai bună funcționare și la îmbunătățirea calității vieții.
Posibile tulburări asociate
Tulburările psihiatrice cel mai frecvent asociate sunt tulburările de anxietate, tulburările de alimentație, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție și abuzul de alcool sau droguri.
Riscuri în lipsa diagnosticului și tratamentului
Lăsată netratată, tulburarea bipolară poate duce la probleme grave care afectează fiecare domeniu al vieții, cum ar fi: probleme legate de consumul de droguri și alcool, sinucidere sau tentative de sinucidere, probleme juridice sau financiare.
Dorești o consultație în clinică sau online?