Jocul patologic de noroc
Ce este Jocul patologic de noroc?
Jocul patologic de noroc, cunoscut și sub denumirea de ludomanie, reprezintă un comportament problematic care întrerupe urmărirea scopurilor personale, familiale sau profesionale. Este o tulburare mai frecventă la barbați decât la femei. Se manifestă prin:
- Nevoia individului de a juca sume tot mai mari de bani pentru a obtine aceeași plăcere sau
- Individul devine neliniștit și iritat atunci când încearcă să oprească sau să reducă jocul
- Individul a făcut numeroase eforturi de a stopa, controla sau reduce jocul patologic de noroc, dar fără
- Individul este intens preocupat de jocurile de noroc (are gânduri persistente de a retrăi experiențele anterioare ale jocului de noroc, își planifică noi oportunități de a juca, se gândește cum să obțină banii cu care să joace).
- Jocul este adesea un mod de a înlătura o dispoziție negativă (atunci când se simte nefericit, lipsit de speranță, vinovat, anxios, deprimat).
- După ce pierde bani la jocurile de noroc, adesea se întoarce în zilele urmatoare pentru a-și lua revanșa („își vânează” propriile pierderi).
- Minte pentru a ascunde gradul de implicare în jocurile de noroc
- A pierdut o relație importantă, un loc de muncă sau o oportunitate educatională sau de carieră din cauza jocului de noroc
- Se bazează pe alții că îi vor da banii necesari pentru a ieși din situațiile financiare disperate cauzate de jocul de noroc
Ce simptome are Jocul patologic de noroc?
Indivizii cu joc patologic de noroc pot fi impulsivi, competitivi, energici, nelinistiti.
Uneori sunt exagerat de preocupați să obțină aprobarea celorlalti si pot fi extrem de generoși atunci când câstiga sau pot fi deprimati si singuri, jucand atunci când se simt lipsiti de ajutor sau vinovati.
Indivizii cu forma cea mai severa pot ajunge să își mintă propria familie, terapeutul sau alte persoane pentru a ascunde gradul implicarii in jocurile de noroc. Acest tip de inselatorie poate include (dar nu este limitat la) comiterea de acte ilegale, cum ar fi falsuri, fraude, furt sau delapidare, pentru a face rost de bani cu care sa joace.
De asemenea, jocul patologic de noroc poate avea consecinte negative asupra activitatilor profesionale si educationale. Tulburarea se poate asocia cu absenteism si performante scazute la serviciu sau la scoala, deoarece indivizii pot juca in timpul orelor de lucru sau scoala sau sunt preocupati de jocurile de noroc sau de efectele negative ale acestora atunci când lucrează sau studiază.
Cauzele Jocului patologic de noroc:
Nu există o cauză unică a tulburării legate de jocurile de noroc sau a altor dependențe – este o afecțiune foarte complexă. Unii dintre factorii care contribuie includ:
- Modificări în chimia creierului.
- Genetica
- Trăsături de personalitate și condiții de sănătate mintală coexistente.
Factori de risc
Individul joaca mai mult in perioadele de stres sau depresie, sau pe parcursul perioadelor de consum de substante sau de abstinenta.
Diagnostic
Pentru a diagnostica tulburarea legată de jocurile de noroc, medical vă poate trimite la un psiholog sau un consilier în dependență. De asemenea, vă va pune (și, eventual, celor dragi) întrebări despre tiparele jocurilor de noroc.
Profesioniștii din domeniul sănătății mintale folosesc criteriile enumerate în DSM-V pentru a diagnostica tulburarea de joc. Trebuie să aveți cel puțin patru semne de tulburare de joc în ultimul an pentru a primi un diagnostic.
- Trebuie să pariați cu sume tot mai mari pentru a obține entuziasmul dorit.
- Neliniștit sau iritabil atunci când încercați să reduceți sau să opriți jocurile de noroc.
- Eforturi repetate nereușite de a controla, reduce sau opri jocurile de noroc.
- Gânduri frecvente despre jocurile de noroc (cum ar fi retrăirea jocurilor de noroc din trecut sau planificarea viitoarelor jocuri de noroc).
- Deseori, joacă atunci când se simte stresat.
- După ce a pierdut bani la jocurile de noroc, de multe ori se întoarce pentru a compensa.
- A minți pentru a ascunde activitatea de jocuri de noroc.
- Riscă sau pierde o relație apropiată, un loc de muncă sau o școală sau o oportunitate de muncă din cauza jocurilor de noroc.
- Se bazează pe ceilalți pentru împrumuturile de bani cauzate de jocurile de noroc
Conduita terapeutică
Acesta include:
- Psihoterapie orientată către conștientizare;
- Grupuri de suport formate din pacienți (Jucatori Anonimi);
- Terapie familială;
- Se tratează asocierile – depresie, manie, abuz de substanțe sau disfuncție sexuală
Prognostic
Scopul tratamentului este de a ajunge la abstinență totală.
Din păcate, proportia celor care solicita ajutor de specialitate pentru jocul patologic de noroc este redusa la toate grupele de varsta, iar indivizii mai tineri au cea mai mica probabilitate de a solicita ajutor medical.
Posibile tulburări asociate
Jocul patologic de noroc este asociat cu o stare de sănătate precară. In plus, anumite tulburari, cum ar fi tahicardia si angina, sunt mai frecvente la indivizii cu joc patologic de noroc decât în populatia generala.
Jocul patologic de noroc este frecvent asociat cu alte tulburari mintale, cum ar fi tulburarile consumului de substante (în special cele care implică alcoolul), tulburarile depresive, tulburarile anxioase si tulburarile de personalitate.
Riscuri în lipsa diagnosticului și tratamentului
Dependența, inclusiv jocurile de noroc compulsive, este o boală cronică, progresivă, care poate fi fatală dacă nu este tratată.
Dorești o consultație în clinică sau online?