Stresul
Ce este stresul?
Stresul poate fi definit ca o stare de îngrijorare sau tensiune psihică cauzată de o situație dificilă. Stresul este un răspuns natural al omului care ne determină să facem față provocărilor și amenințărilor din viața noastră.
Toată lumea experimentează stres într-o anumită măsură.
Ce simptome are stresul?
Dacă ești stresat, s-ar putea să te simți: iritabil, furios, nerăbdător sau terminat, supraîmpovărat sau copleșit, anxios, nervos sau speriat, ca și cum gândurile tale se țin în viteză și nu te poți opri, incapabil să te distrezi, deprimat, neinteresat de viață, de parcă ți-ai pierdut simțul umorului, un sentiment de groază, îngrijorat sau tensionat, neglijată sau singură, problemele de sănătate mintală existente se agravează.
Cauze stresului:
Puteți să vă simțiți stresați dacă: sunteți sub multă presiune, înfruntați multe schimbări în viață, sunteți îngrijorat de ceva, lipsa de control asupra unei situații, responsabilități copleșitoare, treceți printr-o perioadă de incertitudine.
Cauzele comune ale stresului includ:
- munca
- evenimente sau schimbări majore ale vieții
- relațiile și viața de familie
- singurătatea
- griji pentru situația financiară
- probleme de sănătate
Diagnostic
Un profesionist în sănătate mintală poate intervieva un pacient pentru a aduna informații despre prezența generală a stresului. Având în vedere gama largă de simptome și afecțiunile asociate, diagnosticul poate necesita contribuția altor specialiști.
Conduita terapeutică
Nu există tratamente specifice pentru stres. Dar există tratamente pentru unele dintre semnele și simptomele stresului. Acestea ar putea ajuta dacă vă este dificil să gestionați singur stresul.
- Vorbind cu medicul de familie
- Tratament medicamentos
- Terapii complementare și alternative
Prognostic
În medie, veți începe de obicei să vedeți primele semne de recuperare după câteva luni de tratament. Recuperarea completă poate dura peste un an, în funcție de situația dumneavoastră specifică. Din fericire, chiar și recuperarea parțială este deja un mare pas înainte.
Posibile tulburări asociate
Tulburările de alimentație, tulburările de anxietate și abuzul de substanțe se asociază frecvent.
Riscuri în lipsa diagnosticului și tratamentului
Complicațiile stresului prost gestionat sau copleșitor pot include sentimente persistente de anxietate sau depresie, adoptarea de obiceiuri de viață nesănătoase, cum ar fi consumul de alcool sau alte substanțe pentru „tratarea” problemei, agravarea anumitor afecțiuni medicale și chiar autovătămare sau sinucidere.
Dorești o consultație în clinică sau online?