Tulburarea schizoafectivă
Ce este Tulburarea schizoafectivă ?
Tulburarea schizoafectivă este o tulburare de sănătate mintală care este marcată de o combinație de simptome de schizofrenie, cum ar fi halucinații sau iluzii, și simptome ale tulburărilor de dispoziție, cum ar fi depresia sau mania.
Ce simptome are Tulburarea schizoafectivă ?
Simptomele tulburării schizoafective se împart în următoarele categorii:
- Psihoza (asemănătoare cu schizofrenia): Simptome care vă afectează percepția asupra realității, gândurile și comportamentele.
- Dispoziție: simptome care vă afectează emoțiile și modul în care vă simțiți.
Simptomele comune de psihoză ale tulburării schizoafective includ: halucinații, idei delirante, gânduri și vorbire dezorganizată, comportamente anormale sau neașteptate, puțină expresie emoțională sau capacitatea de a simți plăcere.
Simptomele comune ale dispoziției includ:
- Manie: Câteva zile în care te simți foarte energic, cu gânduri accelerate, agitație, logoree, distracție și puțină dorință sau nevoie de somn.
- Depresie: O perioadă de tristețe care poate fi însoțită de sentimente de inutilitate, oboseală, iritabilitate, insomnie sau somn excesiv, energie scăzută, dificultăți de a găsi plăcerea în lucrurile care vă plac și probleme de concentrare.
Simptomele care vă afectează starea de spirit pot duce la idei suicidare (gânduri de sinucidere).
Cauze anxietate:
Nu suntem siguri de cauza exactă a tulburării schizoafective. Cercetătorii cred că mai mulți factori pot contribui la un diagnostic:
- Genetica: O modificare geneticăîntre mai multe gene diferite vă poate crește riscul de a dezvolta tulburare schizoafectivă. Genele responsabile exacte sunt necunoscute, dar studiile sunt în curs de desfășurare pentru a afla mai multe despre modul în care genetica ar putea influența această afecțiune.
- Substanțe chimice ale creierului: substanțele chimice din creier numite neurotransmițători ajută celulele nervoase din creier să comunice. Studiile sugerează că anomaliile anumitor tipuri de neurotransmițători, cum ar fi dopamina, norepinefrina și serotonina, pot afecta modul în care celulele tale comunică, ceea ce poate duce la simptome.
- Structura creierului: anomaliile în dimensiunea și structura anumitor părți ale creierului, cum ar fi hipocampul, talamusul și substanța albă, pot contribui la simptome.
Factori de risc:
Este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune dacă:
- Aveți genul feminin
- Aveți o rudă biologică de gradul I cu această afecțiune (un părinte sau un frate).
- Aveți o rudă biologică cu o altă afecțiune mintală.
- Experimentați stres extrem sau traume emoționale.
- Utilizați medicamente, substanțe sau medicamente fără prescripție medicală
Cum se stabilește diagnosticul
Criteriile de diagnostic sau informațiile pe care DSM-5 le descrie pentru tulburarea schizoafectivă includ: O perioadă de simptome neîntrerupte de sănătate mintală care vă afectează starea de spirit (manie sau depresie) și include simptome de schizofrenie (idei delirante, halucinații, vorbire și comportament dezorganizat).
Conduita terapeutică
Tratamentul pe termen lung al tulburării schizoafective implică utilizarea de antipsihotice cu consiliere psihologică. Pentru tipul maniacal, adesea este prescrisă o combinație de stabilizator de dispoziție și un antipsihotic. Pentru tipul depresiv, se preferă un stabilizator de dispoziție și un antidepresiv.
Prognostic
Persoanele cu tulburare schizoafectivă au șanse mai mari de a reveni la nivelul lor anterior de funcționare decât persoanele cu majoritatea celorlalte tulburări psihotice. Dar un tratament pe termen lung este adesea necesar, iar rezultatele variază de la persoană la persoană.
Posibile tulburări asociate
Tulburarea schizoafectivă împărtășește un nivel ridicat de comorbiditate cu tulburările de anxietate, depresia și tulburarea bipolară. Persoanele cu tulburare schizoafectivă sunt, de asemenea, adesea diagnosticate cu tulburare de abuz de substanțe, de obicei legate de tutun, marijuana sau alcool.
Riscuri în lipsa diagnosticului și tratamentului
Tulburarea schizoafectivă netratată poate duce la probleme de funcționare la locul de muncă, la școală și în situații sociale, provocând singurătate și probleme în a-și păstra un loc de muncă sau a merge la școală. Persoanele cu tulburare schizoafectivă pot avea nevoie de asistență și sprijin în funcționarea zilnică.
Dorești o consultație în clinică sau online?