Tulburări psihotice
Ce este psihoza?
Psihoza este termenul pentru o colecție de simptome care apar atunci când o persoană are probleme în a face diferența dintre ceea ce este real și ceea ce nu este.
Această deconectare de la realitate se poate întâmpla din mai multe motive, inclusiv din multe condiții mentale și fizice diferite.
Ce simptome are psihoza?
Persoanele cu psihoză experimentează de obicei idei delirante (credințe false, de exemplu, că oamenii de la televizor le trimit mesaje speciale sau că alții încearcă să-i rănească) și halucinații (văzând sau auzind lucruri pe care alții nu le vad/aud, cum ar fi auzirea vocilor care le spun să le facă rău).
Cauze psihoză:
Nu există o singură cauză a psihozei. Psihoza pare să rezulte dintr-o combinație complexă de risc genetic, diferențe în dezvoltarea creierului și expunerea la factori de stres sau traume. Psihoza poate fi un simptom al unei boli mintale, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară sau depresia severă.
Factori de risc:
Unii factori de risc includ:
- Leziune cerebrală, inclusiv un accident vascular cerebral sau o leziune cerebrală traumatică
- Un istoric familial de schizofrenie, alte tulburări psihotice sau tulburări de dispoziție
- Demența, cum ar fi boala Alzheimer
- Tumoare cerebrală sau un chist
- Abuzul de alcool și droguri
- Anumite medicamente
- HIV și alte infecții
- Traume sau infecții cerebrale în copilărie
- Mutații genetice
Cum se stabilește diagnosticul
Diagnosticarea tulburării psihotice are la bază istoricul istoric medical și psihiatric și, eventual, un scurt examen fizic. Medicul poate recomanda analize de sânge și uneori imagistică cerebrală (RMN) pentru a exclude boli fizice sau consumul de droguri (cocaină sau LSD).
Conduita terapeutică
Tratamentul poate face mult pentru a ameliora, sau chiar pentru a elimina, simptomele psihozei. Tratamentele includ:
- medicamente – anumite medicamente, cum ar fi antipsihoticele, ajută creierul să-și restabilească echilibrul chimic normal
- programe de sprijin comunitar – poate fi nevoie de sprijin continuu pentru a ajuta o persoană care se confruntă cu psihoză să trăiască independent în comunitate.
- terapiile psihologice precum psihoterapia, terapia cognitiv-comportamentală, terapia de familie și consilierea au ca scop predarea abilităților și tehnicilor de a face față stresului, de a îmbunătăți calitatea vieții și de a ajuta oamenii să-și gestioneze simptomele.
Schimbările stilului de viață – cum ar fi îmbunătățirea sănătății generale și reducerea stresului prin activități precum arta, muzica și exercițiile fizice pot sprijini recuperarea. Evitarea drogurilor și alcoolului și a dormi bine poate ajuta, de asemenea.
Prognostic
Un episod de psihoză este tratabil și este posibilă recuperarea. Este larg acceptat că, cu cât oamenii primesc ajutor mai devreme, cu atât rezultatul este mai bun. 25% dintre persoanele care dezvoltă psihoză nu vor avea niciodată un alt episod, alți 50% pot avea mai mult de un episod, dar vor putea trăi o viață normală.
Posibile tulburări asociate
Psihoza poate fi, de asemenea, un simptom al unor boli ale vârstei înaintate, inclusiv boala Parkinson, boala Alzheimer și demența asociată. Alte cauze posibile ale psihozei includ privarea de somn, anumite medicamente pe bază de prescripție medicală și abuzul de alcool sau droguri.
Riscuri în lipsa diagnosticului și tratamentului
Atunci când nu este tratată, psihoza poate duce la răni, dificultăți juridice și financiare și chiar deces.
Dorești o consultație în clinică sau online?