Tulburarea de personalitate Borderline

Ce este tulburarea Borderline?

Uneori, la cei cu tulburare de personalitate borderline, capacitatea de testare a realității este profund marcată de episoade de paranoia, disociere, comportamente la risc.

Sunt asociate cu degradări în ariile de funcționare ale vieții (familie, societate, educație).

Ce simptome are tulburarea Borderline?

Simptomele pot fi grupate în 4 domenii principale:

  • instabilitate emoțională
  • modele perturbate de gândire sau percepție – distorsiuni cognitive sau distorsiuni perceptuale.
  • comportament impulsiv.
  • relații intense, dar instabile cu ceilalți.
Borderline_blumed

Cauze tulburarea Borderline:

Factori de mediu, culturali și sociali: mulți oameni raportează că au experimentat evenimente traumatice de viață, cum ar fi abuz, abandon sau dificultăți, în timpul copilăriei. Alții au experimentat relații sau conflicte instabile, invalidante.

Factori de risc:

Factorii de risc includ: abandonul în copilărie, viața de familie perturbată, comunicare deficitară în familie, abuz sexual, fizic sau emoțional.

Cum se stabilește diagnosticul

Poate dura săptămâni sau luni pentru a obține un diagnostic. Un profesionist din domeniul sănătății trebuie să vă cunoască în mod corespunzător mai întâi.

Ei vor trebui să facă o evaluare completă a sănătății mintale, cu întrebări despre simptomele actuale, istoricul dumneavoastră, cum ar fi încercările de sinucidere, istoricul medical, relațiile și mediul familial, cum ar fi traumele copilăriei.

Conduita terapeutică

Terapia cognitiv comportamentală precum și cea dialectic comportamentală s-au dovedit a fi benefice în tratarea tulburărilor de personalitate tip borderline, prin dezvoltarea de metode corecte și sănătoase de a face față impulsurilor.

Tratamentul medicamentos joacă un rol important în gestionarea anxietății, episoadelor depresive, impulsivității.

Prognostic

De cele mai multe ori, simptomele se reduc treptat odată cu vârsta. Simptomele pot să dispară la 40 de ani. Cu tratamentul potrivit, mulți oameni învață să-și gestioneze simptomele și să-și îmbunătățească calitatea vieții.

Posibile tulburări asociate

Tulburările legate de consumul de substanțe, depresia și tulburările de alimentație sunt de obicei asociate cu  tulburarea de personalitate borderline. Aproximativ 8 până la 10% dintre persoanele afectate de tulburare pot muri prin sinucidere, rata fiind de două ori mai mare la bărbați decât la femei.

Riscuri în lipsa diagnosticului și tratamentului

Netratată poate duce la tulburări emoționale cronice, și la reducerea calității vieții. De asemenea, poate duce la probleme de sănătate fizică din cauza comportamentelor riscante, autovătămării și abuzului de substanțe asociate adesea cu această tulburare.

Dorești o consultație în clinică sau online?

Te putem ajuta. Fă-ți programare acum la specialiștii noștri!